Thursday, December 1, 2011

စကၤာပူကို မလာခင္ သိထားရမည့္ အခ်က္မ်ား



ျမန္မာႏိုင္ငံကေန ဘယ္ႏိုင္ငံကိုပဲ သြားသြား တရား၀င္သြားမယ္ဆိုရင္ Passport ဆိုတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံ အစိုးရက တရား၀င္ ထုတ္ေပးတဲ့ ႏိုင္ငံကူး လက္မွတ္ လိုပါတယ္။ ဒါအားလံုး သိၿပီးသားပါ။ ၿပီးရင္ ကိုယ္သြားမယ္႔ ႏိုင္ငံရဲ႕ ျပည္၀င္ခြင့္ ဗီဇာေပါ႔။ ဒီေနရာမွာ ႏိုင္ငံအလိုက္ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ခ်က္ေတြနဲ႔ အတူ သြားမယ္ပံုစံေပၚမွာပါ မူတည္ၿပီး ကြဲျပားလာပါတယ္။ စကၤာပူကို သြားမယ့္ ျမန္မာႏိုင္ငံက လူငယ္ေတြ အတြက္ေတာ့ ေက်ာင္းသြားတက္မယ္ဆိုတဲ့ Student Visa နဲ႔ အလည္အပတ္ သြားမယ္ဆိုတဲ့ Short Visit Visa ဆိုၿပီး နည္း ၂ နည္း အသံုးမ်ားေနပါတယ္။

Student Visa ကေတာ့ စကၤာပူမွာရွိတဲ့ ေက်ာင္းတစ္ေက်ာင္းမွာ ေက်ာင္းတက္မယ္လို႔ အေၾကာင္းျပ၊ ေက်ာင္းအပ္ၿပီး ေက်ာင္းသားအျဖစ္ လာတဲ့ နည္းပါ။ ဒီေနရာမွာ အစိုးရေက်ာင္းနဲ႔ ပုဂၢလိက ေက်ာင္းရယ္ အခြင့္အေရးနဲ႔ အေျခအေနေတြ အရမ္းကြာသြားပါတယ္။ တကယ္ ပညာသင္ခ်င္တာမို႔၊ ပိုက္ဆံလည္း ခ်မ္းသာလို႔ ေက်ာင္းလာတက္မယ့္သူေတြကို ဘာမွ မေျပာခ်င္ေပမယ့္ အလုပ္လုပ္မွာ စကၤာပူမွာ တရား၀င္ေနထိုင္ခြင့္ Stay ရခ်င္လို႔သာ ေက်ာင္းအပ္လိုက္တာဆိုတဲ့ သူေတြကိုေတာ့ ျပင္းျပင္းထန္ထန္ တားျမစ္ခ်င္ပါတယ္။

ပိုၿပီး ဆိုးတာက ပုဂၢလိက ေက်ာင္းေတြဆိုရင္ ပိုးစိုးပက္စက္ ကန္႔ကြက္ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္မွာ ပုဂၢလိကေက်ာင္း ကုိယ္စားလွယ္ေတြကိုလည္း တစ္ခါတည္း ေတာင္းပန္ခ်င္ပါတယ္။ ကိုယ့္တစ္ကိုယ္စာ ေကာင္းစားေရးကိုပဲ မၾကည့္ၾကပါနဲ႔၊ လူငယ္ေတြရဲ႕ အနာဂါတ္ကို အတုအေယာင္မက္လံုးေတြနဲ႔ မဖ်က္စီးၾကပါနဲ႔လို႔။

စကၤာပူမွာ ရွိတဲ့ ပုဂၢလိကေက်ာင္းေတြအားလံုးဟာ သူတို႔ ပိုက္ဆံရဖို႔ ဖြင့္ထားတာပါ၊ ရွင္းပါတယ္။ သူတို႔ အက်ိဳးက ပထမပါ။ စကၤာပူ အစိုးရရဲ႕ ဥပေဒအရ ပုဂၢလိက ေက်ာင္းေတြမွာ တက္ေနတဲ႔ ႏိုင္ငံျခားသား ေက်ာင္းသူ/ေက်ာင္းသားေတြဟာ အခ်ိန္ပိုင္း၊ အခ်ိန္ျပည့္ ဘာအလုပ္မွ တရား၀င္ လုပ္လို႔ မရပါဘူး၊ အဲဒီေတာ့ ျမန္မာလူငယ္ေတြ၊ မိန္းခေလးေရာ၊ ေယာက္်ားေလးေရာ အလုပ္ခိုးလုပ္ၾကရပါတယ္။ စကၤာပူ ရဲက မိသြားရင္ ဒဏ္ေငြ S$ 5000 ဒဏ္႐ိုက္ပါတယ္၊ ႀကိမ္ဒဏ္လည္း ရွိပါတယ္။

အစိုးရေက်ာင္းက ေက်ာင္းသူ/ေက်ာင္းသားေတြကေတာ့ အခ်ိန္ပိုင္း လုပ္ခြင့္ရပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ပင္ပင္ပန္းပန္း အလုပ္ေတြ လုပ္ရၿပီး တစ္နာရီကို S$ 5 ၀န္းက်င္ပဲရၾကပါတယ္။ လုပ္ရတာေတြက တစ္ညလံုး ကားေရေဆးရတာတို႔၊ ၅ နာရီ ၆ နာရီလုံးလံုး မထိုင္ရပဲ ဆပ္ျပာရည္ေတြထဲမွာ လက္ႏွစ္ၿပီး ပန္းကန္ေဆးေနရတာတို႔၊ ေတာ္ေတာ္ကို ပင္ပန္းဆင္းရဲတဲ့ အလုပ္ေတြပါ။

အေျခအေနတစ္ခုမွာ ကိုယ့္ရဲ႕ ႀကိဳးစားမႈနဲ႔ စကၤာပူအစိုးရေက်ာင္းကို ရေအာင္တက္၊ စာႀကိဳးစားၿပီး အားတဲ့ အခ်ိန္မွာ အိမ္က မိဘ ပိုက္ဆံမပို႔ရေအာင္ အပင္ပန္းခံၿပီး ႀကိဳးစားလုပ္ကိုင္ေနၾကတဲ့ လိမၼာတဲ့ လူေတာ္ ညီငယ္၊ ညီမေတြကိုေတာ့ အျပစ္ေျပာစရာ မရွိပါဘူး၊ အားေပးပါတယ္။ သူတို႔က အခ်ိန္တန္ရင္ အဆင့္ျမင့္ဘြဲ႕တစ္ခုရၿပီး ရာထူးႀကီးႀကီး လစာေကာင္းေကာင္း ေနရာေတြမွာ အဆင့္အတန္းရွိရွိ လုပ္ကိုင္ႏိုင္ၾကမွာပါ။ အရိပ္လိုခ်င္လို႔ ေနပူက ေစာင့္တဲ့သေဘာပါ။

အဓိက အျပစ္ေျပာၿပီး သတိေပးခ်င္တာက ပုဂၢလိကေက်ာင္းေတြနဲ႔ အဲဒီေက်ာင္းေတြမွာ ဟန္ျပေက်ာင္းအပ္ၿပီး အလုပ္ရွာမယ့္ သူေတြကိုေတာ့ လံုး၀(လံုး၀) မလုပ္ၾကဖို႔ ေျပာလိုပါတယ္။ အခု ဆိုရင္ စကၤာပူအစိုးရက ပုဂၢလိက ေက်ာင္းေတြမွာ ေက်ာင္းသားေတြ တကယ္ေက်ာင္းမတက္တဲ့ ကိစၥကို စၿပီး ကိုင္တြယ္ေနၿပီ၊ ဟိုတယ္ေတြ အလုပ္ေတြကိုလည္း ႏိုင္ငံျခားသား ပုဂၢလိက ေက်ာင္းသားေတြကို အလုပ္မခန္႔ဖို႔ အလုပ္ခန္႔တာကို စီမံခ်က္နဲ႔ စစ္ေဆးေတြ႕ရွိရင္ အလုပ္ရွင္ကိုပါ ဒဏ္ေငြ ႐ိုက္မယ္ဆိုတဲ့ သတိေပး အေၾကာင္းၾကားစာေတြ ပို႔ေနၿပီ။

အဲဒီေတာ့ ျမန္မာျပည္ကေန ပိုက္ဆံေတြ သိန္း ၄၀၊ ၅၀ အကုန္ခံၿပီး ပုဂၢလိကေက်ာင္း အပ္မယ္၊ အလုပ္လုပ္မယ္ဆိုတဲ့ စိတ္ကူးေတြ၊ ဘယ္ႏွစ္လ သင္တန္း၊ ဘယ္ႏွစ္လ လက္ေတြ႕ အလုပ္ခြင္၊ ဘယ္ႏွစ္လဆို ဘာျဖစ္ၿပီဆိုတဲ့ ဘယ္သူေသေသ ငေတႀကီး မာရင္ၿပီးတာပဲဆိုတဲ့ ေက်ာင္းပြဲစားေတြရဲ႕ မက္လံုးေတြကို မယံုၾကနဲ႔။ ကိုယ္နီးစပ္ရာကိုလည္း လက္တို႔ၿပီး သတိေပးလိုက္ၾကပါဦး။

ေက်ာင္းပြဲစားကေတာ့ သူပြဲစားခ ရဖို႔ပဲ အဓိကေလ၊ တခ်ိဳ႕ဆို ပိုၿပီးဆိုတာက ဒီမွာ S$800 ေလာက္နဲ႔ ေက်ာင္းအပ္လို႔ရတဲ့ နာမည္မရွိတဲ့ ဟန္ျပ ေက်ာင္းေသးေသးေလးေတြကို ျမန္မာျပည္မွာ ဟိတ္လံုးေတြ ထုတ္ၿပီး S$2000 ေလာက္နဲ႔ လက္ခံၿပီး ပြဲစားခ ယူေနၾကတာေတြလည္း အမ်ားႀကီးပဲ။ ဒီေရာက္မွ ဒုကၡေရာက္ၿပီး ပိုက္ဆံေတြ ႏွေျမေနၾကရတဲ့ သူေတြလည္း အမ်ားႀကီးပဲ။

ကဲ အလုပ္လာရွာဖို႔ အသင့္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ (ဘယ္ေလာက္မွ အသင့္ျဖစ္တယ္ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္း ေနာက္တစ္ပိုင္းမွာ ထည့္ေရးထားပါတယ္) စကၤာပူကို လာမယ့္ ကိစၥ၊ Short Visit Visa ရဖို႔။ စကၤာပူအစိုးရက အလုပ္လာရွာမယ့္ သူေတြ၊ ေခတၱခဏ အလည္အပတ္လာမယ့္ သူေတြအတြက္ စကၤာပူမွာ ေနထုိင္ခြင့္ကို Short visit visa ၃ လအထိ အလြယ္တကူ ထုတ္ေပးပါတယ္။

ဘာေတြ လိုအပ္သလဲဆိုရင္ (ကုန္သည္ေတြရဲ႕ ျဖတ္သြားျဖတ္လာ ပံုစံကို ေက်ာ္ခဲ့ပါမယ္) အၾကမ္းအားျဖင့္ စကၤာပူႏိုင္ငံသား တစ္ဦးဦး ဒါမွ မဟုတ္ PR – Permanent Resident တစ္ဦးဦးရဲ႕ စကၤာပူကို လာေရာက္လည္ပတ္ဖို႔ ေခၚတဲ့ ဖိတ္စာ လိုပါတယ္၊ ဒါကလည္း ကိုယ့္အဆက္အသြယ္ ရွိရင္ ရွိသလို ဘာမွ မခက္ပါဘူး၊

အဆက္အသြယ္ မရွိခဲ့ရင္လည္း စကၤာပူက သူငယ္ခ်င္းတစ္ဦးဦးကို အကူအညီေတာင္းရင္ Pennisular Palaza ေပၚက ျမန္မာ ကုမၸဏီေတြက အက်ိဳးေဆာင္ခ ယူၿပီး အစအဆံုး လုပ္ေပးၾကပါတယ္။ ကၽြန္ေတာ့္ အေတြ႕အႀကံဳအရ ျမန္မာျပည္ကေန ကိုယ့္ရဲ႕ လိုင္စင္ဓါတ္ပံု(ေနာက္ခံအျဖဴေရာင္)နဲ႔ ဓါတ္ပံု တစ္ပံုရယ္ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ Scan ဖတ္ထားတဲ့ ဖိုင္ရယ္ကို ပို႔ေပး႐ံုပါပဲ။ သူတို႔ ရဲ႕ အက်ိဳးေဆာင္ခက အၿပီးအစီး S$ 50 ပဲ ကုန္က်ပါတယ္။ ျမန္မာျပည္က စကၤာပူသံ႐ံုးကိုေတာင္ ၀င္စရာမလိုေတာ႔တဲ့ Visa ကို ရန္ကုန္က သူတို႔ရဲ႕ ႐ံုးခြဲမွာ သြားယူၿပီး ေလယာဥ္ကြင္း ဆင္းလာ႐ံုပါပဲ။

အဲလိုမဟုတ္ပဲ ကိုယ့္မိတ္ေဆြဆီကေန အဆက္အသြယ္နဲ႔ ဖိတ္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အင္တာနက္ကေန ဖိတ္စာပံုစံ ဆြဲခ်ၿပီး စကၤာပူမွာရွိတယ္ ကိုယ္ကို ဖိတ္မယ့္သူက ျဖည့္ေပးရပါမယ္၊ ၿပီးရင္ အဲဒီဖိတ္စာရယ္၊ ဖိတ္တဲ့သူရဲ႕ PR card မိတၱဴရယ္နဲ႔ ရန္ကုန္မွာ ရွိတဲ့ စကၤာပူ သံ႐ံုးကို ၀င္ရပါတယ္၊ အသြားအျပန္ ေလယာဥ္လက္မွတ္ကေတာ့ Short Visit နဲ႔ လာမယ့္သူ ဘယ္သူမဆို ၀ယ္ဖို႔ လိုပါတယ္။

အဲဒီ အသြားအျပန္ ေလယာဥ္လက္မွတ္ပါ ပူးတြဲၿပီး သံ႐ံုးကို၀င္ရင္ သံ႐ံုးကေန Visa ထုတ္ေပးပါတယ္။ စကၤာပူသံ႐ံုး၀င္ခက ရန္ကုန္မွာ S$ 20 ဆိုလား အတိအက် ကၽြန္ေတာ္ မသိပါဘူး။ Visa မွ လက္ထဲေရာက္ၿပီဆိုရင္ သြားဖို႔ ေတာ္ေတာ္ၿပီးသြားပါၿပီ။

D-Form လို႔ေခၚတဲ့ ျမန္မာႏိုင္ငံ လ၀က ရဲ႕ ျပည္ပထြက္ခြာခြင့္ ပံုစံကိုေတာ့ Online ကတင္ အလြယ္တကူ ေလွ်ာက္ထားလို႔ရပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္လုပ္ပါ၊ အခ်က္အလက္ေတြ မွန္တယ္ဆိုရင္ တစ္ရက္ေတာင္ အခ်ိန္မကူးပဲ အလြယ္တကူ ထြက္ခြာခြင့္ျပဳတဲ့ ပံုစံကို ကိုယ့္ရဲ႕ အီးေမးလ္ထဲ ျပန္ေရာက္လာပါ လိမ့္မယ္။

အဲ.. D-Form ေလွ်ာက္ဖို႔ ဘဏ္မွာ ေငြ ၂၀၀ က်ပ္ ႀကိဳသြင္းထားဖို႔ လိုပါတယ္၊ ဂ႐ုျပဳရမွာက အဲဒီ ဘဏ္က ျပန္ေပးတဲ့ ခ်လံကို ေလယာဥ္ကြင္းမွ ျပဖို႔ သိမ္းထားဖို႔ရယ္နဲ႔ ခ်လံမွာပါတဲ့ နံပတ္ကို အေသအျခာကူးၿပီး D-Form ေလ်ာက္ဖို႔ပါပဲ။ D-Form လည္းရၿပီ၊ ေလယာဥ္လက္မွတ္လည္း လက္ထဲေရာက္ၿပီ၊ Visa လည္း အဆင့္သင့္ဆိုရင္ေတာ့ ေလယာဥ္ကြင္းဆင္းၿပီး အခန္႔သား ထြက္လာ႐ံုပါပဲ။

စကၤာပူရဲ႕ တစ္ခုတည္းေသာ ခ်န္ဂီေလဆိပ္ကို ေရာက္ရင္ ICA လို႔ေခၚတဲ့ စကၤာပူ လူ၀င္မႈ ႀကီးၾကပ္ေရးက ကိုယ့္ရဲ႕ ႏိုင္ငံကူးလက္မွတ္ေပၚမွာ ပံုမွန္အားျဖင့္ တစ္လ သက္တမ္း ထုေပးပါတယ္။ ပညာအျပည့္နဲ႔ ရင္ေကာ့ၿပီးလာတဲ့ သူေတြအတြက္ေတာ့ သူတို႔က Welcome ပါပဲ။ အဲဒါဆိုရင္ စကၤာပူေရာက္ၿပီ၊ ၿပီးၿပီေပါ႔။ သက္တမ္းတစ္လအတြင္းမွာ အလုပ္မရခဲ့ဘူးဆိုရင္ Online ကေန ေနာက္ထပ္ တစ္လ လြယ္လြယ္ကူကူ ထပ္တိုးလို႔ရပါတယ္၊ ဘယ္သူမ်က္ႏွာမွ ၾကည့္စရာမလိုပါဘူး၊ ႏွစ္လ ျပည့္ေတာ့မယ္၊ Online ကလည္း သက္တမ္း တစ္ႀကိမ္တိုးၿပီးၿပီ၊ အလုပ္လည္း မရေသးဘူးဆိုရင္ေတာ့ ICA Building ကို လူကိုယ္တိုင္သြားဖို႔ လိုပါတယ္၊ ဆက္ေနဖုိ႔ လုိအပ္ေနလို႔ သက္တမ္းတိုးေပးပါဆိုၿပီး အက်ိဳးအေၾကာင္း ရွင္းျပရင္ ပထမအႀကိမ္ အျဖစ္ ၂ ပတ္ ထပ္တိုးေပးပါတယ္၊ ေနာက္တစ္ခါ ထပ္သြားရင္ ဒုတိယအႀကိမ္ ေနာက္ထပ္ ၂ ပတ္ ထပ္တိုးေပးပါတယ္၊ စုစုေပါင္း ရက္ ၉၀ ေပါ႔။ တကယ္လို႔ ကိုယ့္ဘက္က ပညာရပ္ဆိုင္ရာ ျပည့္ျပည့္စံုစံု ျပင္ဆင္လာတယ္ဆိုရင္ အလြန္ဆံုး ၂ လအတြင္းမွ အလုပ္ရၾကပါၿပီ။

ျမန္မာျပည္က မထြက္ခင္ မေမ႔ခဲ့ဖို႔က ဘြဲ႕လက္မွတ္၊ ကိုယ့္ရဲ႕ အျခားတတ္ကၽြမ္းတဲ့ ေအာင္လက္မွတ္ မိတၱဴမွန္သမွ် ႏိုထရီျပန္ခဲ့ဖို႔ပါပဲ။ ျပည္ပကေပးတဲ့ အဂၤလိပ္လို ေရးထားတဲ့ လက္မွတ္ေတြကိုေတာ့ ႏိုထရီ ျပန္စရာ မလိုပါဘူး။ အေရးႀကီးတာက ဘြဲ႕ရမဟုတ္ရင္ SPass ေလွ်ာက္လို႔ မလြယ္ပါဘူး။

စကၤာပူရဲ႕ ရာသီ ဥတုအေျခအေနက ၂ မ်ိဳးပဲ ႐ွိပါတယ္။ ေနပူေနတာ နဲ႔ မိုး႐ြာေနတာ ပါ။ ေဆာင္းတြင္း လံုး၀ မ႐ွိပါဘုး။ ေနပူရင္ ရန္ကုန္ထက္ပူၿပီး မိုး သည္းရင္လည္း အရမ္း သည္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မိုး႐ြာေနတုန္း အျပင္ထြက္ရင္ေတာင္ မိုး ေရမထိပဲနဲ႔ လိုရာ ခရီးေရာက္သည္ အထိ သြားႏိုင္ပါတယ္။ အ၀တ္အစားအေနနဲ႔ ေပါ့ပါးၿပီး ေအးေသာ ခ်ည္သားမ်ိဳး သယ္ေဆာင္လာရင္ အဆင္ေျပပါတယ္။ အေႏြးထည္၊ လက္႐ွည္ စတာေတြကိုေတာ့ ၁ ထည္ဆိုရင္ ရပါၿပီ။ ကိုယ္သံုးေနက် အသံုးအေဆာင္မွန္သမွ် သယ္ေဆာင္လာတာ ေကာင္းပါတယ္။

ေက်ာင္းလာတက္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့....။ အမ်ားႀကီး ျပင္ဆင္ၿပီး စိတ္ဓာတ္ခိုင္ခိုင္ထားၿပီး မွ လာတာေကာင္းပါတယ္။ ျမင္ျမင္သမွ် ေပ်ာ္႐ြင္စရာမ်ားႏွင့္ ေအးခ်မ္းေသာ္လည္း အရမ္း အထီးက်န္ဆန္ပါတယ္။ ေက်ာင္း တဖက္၊ အလုပ္တဖက္ျဖင့္ ၾကာလာေသာအခါ မိမိ ဘ၀ကို ၿငီးေငြ႕ စိတ္ကုန္လာတတ္ပါတယ္။ ကန္စြန္း႐ြက္ တစီးလွ်င္ ျမန္မာေငြ ၉၀၀ က်ပ္ေက်ာ္ ေပးရေသာေၾကာင့္ ေက်ာင္းသား တေယာက္အတြက္ ေနစရိတ္၊ စားစရိတ္ အလြန္ႀကီးပါတယ္။

သို႔ေသာ္ အခ်ိန္ပိုင္း အလုပ္လုပ္လွ်င္ ရေသာေငြမွာ ၁ နာရီ လုပ္လွ်င္ ျမန္မာက်ပ္ ၃၆၀၀ မွ ၄၅၀၀ ထိ ရႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိန္ပိုင္းအလုပ္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လခပံုမွန္မရႏိုင္ပါ။ မိဘအရိပ္တြင္ ေအးခ်မ္းစြာ ေနခဲ့သမွ် သူမ်ား လက္ေအာက္တြင္ အလုပ္လုပ္ေသာ အခါမွ ဘ၀ ကို စတင္ရင္ဆိုင္ ရေသာအခါ အလြန္ ဒုကၡေရာက္ပါတယ္။

Source by :**အိုင္တီေမာင္ေမာင္**
http://jacbaburma.blogspot.com

3 comments:

Law Shay said...

အစုိးရေက်ာင္းေတြမွာ တနာရီ ၈ ေဒၚလာကေန တနာရီ ၄၀ ေဒၚလာအထိ ရတဲ့ အလုပ္ေတြ ရွိပါတယ္။ ပထမ စာသင္ႏွစ္ဝက္ၿပီးတာနဲ႔ ရွာေဖြၿပီး လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။

ကြၽန္ေတာ္ကုိယ္တုိင္ ရွာေဖြၿပီး လုပ္ေနပါတယ္။ လုပ္လုိ႔ရပါတယ္။ တရား၀င္ ၁၆ နာရီအထိ (တပါတ္ကုိ) လုပ္ႏုိင္ပါတယ္။

ျပႆနာက ကြၽန္ေတာ္က အဲဒီအလုပ္ေတြ ရွိတယ္ေျပာလုိက္တုိင္းမွာ ျမန္မာေက်ာင္းသားေတြက မလုပ္ခ်င္ၾကတာပဲ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဘာလုိ႔လဲဆုိေတာ့ ေက်ာင္းစာမုိ႔လုိ႔ ေခါင္း႐ႈပ္တယ္ဆုိၿပီး ဆဲဗင္းအလဲဗင္းတုိ႔ ဘာတုိ႔မွာ ေစ်းေရာင္းတဲ့ တနာရီ ၄ ေဒၚလာတန္ အလုပ္မ်ဳိးပဲ ေခါင္းေအးတယ္ဆုိၿပီး လုပ္ၾကပါတယ္။ ဘာအက်င့္လဲေတာ့ မသိပါဘူး။

အစုိးရေက်ာင္းေတြမွာ ေက်ာင္းက စာစစ္တာ၊ စာသင္တာ စတဲ့အလုပ္ေတြလုပ္ရင္ လူလူသူသူ ဂုဏ္လဲရွိ၊ အေတြ႕အၾကံဳလဲရတဲ့အျပင္ အလုပ္ရွာဖုိ႔ ကုိယ္ေရးမွတ္တမ္း (စီဗြီ) ေရးတဲ့အခါမွာလဲ ထည့္ေရးရင္ မ်က္ႏွာပန္းလွပါတယ္။

ညိမ္းႏိုင္ said...

ေျပာစရာေတာ့အမ်ားႀကီးပဲ...ထားပါေတာ့....စလံုးက ကိုကို
မမေတြေျပာၾကပါလိမ့္မယ္...:)))၊အေရးအႀကီးဆံုးတစ္ခု
ပဲေျပာပါေတာ့မယ္...၊စလံုးကိုလာတဲ့သူေတြမွာ အလိုအပ္
ဆံုးကေတာ့ ကံ ပါပဲ...၊ဘီအီးနဲ႔ၿပီး ၿပီး အလုပ္မရလို႕ျပန္
သြားရတဲ့ သူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရွိတယ္...၊ဘာမွသိပ္
မတတ္ဘူး...၊ဒါေပမယ့္ အလုပ္ေကာင္းေကာင္းရသြားတဲ့
ဘြဲ႕ရသူငယ္ခ်င္းတစ္ေယာက္ရွိတယ္(ၿပီးခဲ့တဲ့တနဂၤေႏြက
ေတာင္ ပန္နစူလာမွာေတြ႕လို႕စကားေျပာျဖစ္ေသး၊တပတ္
လံုးေနလို႕ တစ္နာရီစာအလုပ္မလုပ္ရဘူးတဲ့...၊ကဲ ဟန္
မက်ဘူးလားဗ်ာ...:))။အခ်ိန္ပိုင္းအလုပ္ေတြလည္း ထို
နည္းလည္းေကာင္းပါပဲ၊တနာရီ ၈က်ပ္အထက္ရတဲ့သူ
ေတြရွိပါတယ္..၊တခ်ဳိ႕ဆို ပံုမွန္လခစားသမားေတြ
ထက္ေတာင္ ဝင္ေငြေကာင္းေသးတယ္ဗ်...၊
ေနာက္တစ္ခုကေတာ့ ဘိလပ္စာ၊တရုတ္စာ လုပ္လာ
ေစခ်င္ပါတယ္၊ဂ်ီတီအိုင္၊ဘီတက္ခ်္၊ဘီအီးသမားေတြ
ေရာ၊သာမန္ဘြဲ႕ရေတြပါ ေအာ္တိုကက္ သင္လာေစခ်င္
ပါတယ္...။ေျပာရရင္ ကံနဲ႕ ပညာသာ အားကိုးလာခဲ့
ၾကပါဗ်ဳိး....၊က်န္တာကေတာ့ ပန္နစူလာမွာ အားလံုး
ေျဖရွင္းလို႕ရပါေၾကာင္း.....:)))

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

လာတဲ့သူေတြကလာၿပီး လုပ္စားတဲ့သူေတြကလဲ လုပ္စားၾကဦးမွာပါဘဲေလ။ ကုိယ္ေတြ႔ႀကဳံဖူးမွ လူေတြက ယုံတတ္ၾကတဲ့အမ်ိဳးကလား။